Selasa, Jun 30, 2009

Zaman Jepun

Empayar Jepun bermula di Tanah Melayu dari 8 Disember 1941 sehingga 31 Januari 1942 semasa Perang Dunia II.
Sesetengah gambar, tarikh tidak dapat ditentukan.

Tentera Jepun memasuki Petaling Street, Kuala Lumpur pada 12 Januari 1942.
Sumber: Abd Majid Awang - Antiques & Collectibles


Pihak Inggeris menyerah kalah kepada pihak Jepun
Dalam gambar kelihatan
Lt. Jeneral A.E. Perceval


Kaedah serangan tentera Jepun


Pesawat A6M Zero tentera laut Jepun dari Flotia Udara ke-22 di Lapangan Terbang Kota Bharu selepas penawanannya.Lockheed Hudson Mk V


Peta kemaraan tentera Jepun


Tentera Jepun menawan penduduk Cina

Lt. Jeneral Percival, Pegawai Jeneral Pemerintah Tanah Melayu

Lt. Jeneral Yamashita, Komander tentera Jepun ( di gelar Singa Malaya ).


(Royal Engineers) bersedia bagi memusnahkan jambatan semasa berundur.

Askar Melayu pertama. Sedang membuat latihan.

Tidak berapa lama sebelum serangan Jepun

Penjajahan Jepun di Tanah Melayu bermula apabila Tentera ke-25 menyerang Tanah Melayu pada 8 Disember 1941. Tentera Jepun melancarkan serangan serangan amfibi (amfibious assault) di pantai utara Tanah Melayu di Kota Bharu dan mula maju kebawah ke pantai timur Tanah Melayu. Ini dilakukan bersama dengan pendaratan di Pattani dan Singgora di Thailand, di mana mereka bergerak keselatan melalui jalan darat menyeberangi sempadan Malaysia-Thailand untuk menyerang sebelah barat Tanah Melayu.

Pihak Jepun berjaya menawan Lapangan Terbang Sungai Petani, Butterworth dan Alor Star9 Disember 1941. Pada 10 Disember 1941, kapal tempur HMS Prince of Wales dan HMS Repulse bergerak di persisiran timur Tanah Melayu menuju ke arah tempat pendaratan Jepun yang dilaporkan di Kuantan. Tanpa perlindungan udara, pesawat Jepun menyerang dengan gelombang demi gelombang dan berjaya menenggelamkan kedua-dua buah kapal tersebut. Kehadiran Tentera Laut British dihapuskan dalam masa yang singkat.

Tentera Jepun yang mendarat di Kota Bharu berpecah kepada dua bahagian. Salah satu bergerak ke pantai timur menuju ke Kuantan, dan satu lagi ke selatan menuju Sungai Perak. Pada 11 Disember 1941, pihak Jepun mulai mengebom Pulau Pinang.

Jitra jatuh ke dalam tangan Jepun pada 12 Disember 1941, dan kemudiannya Alor Star pada hari yang sama. Tentera British terpaksa berundur ke selatan. Pada 16 Disember 1941, pihak British meninggalkan Pulau Pinang kepada pihak Jepun yang mendudukinya pada hari yang sama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan